SZARLOTKA Z KREMEM Z BUDYNIU I MASCARPONE




Kolejny jesienny przepis. Tym razem na tapetę wzięłam jabłuszka.
Szarlotka na kruchym spodzie z kremem budyniowym
z dodatkiem serka mascarpone, który sprawia, że masa
jest jeszcze bardziej kremowa,
Prosto, klasycznie i smacznie.
No i pamiętajcie, nie żałujcie cynamonu, bo to właśnie on powinien królować
w jesiennych przepisach !


SKŁADNIKI:

CIASTO:
- 3 szklanki mąki
 (u mnie pół na pół pszenna pełnoziarnista i tortowa)
-4 żółtka jaj
-200 g zimnego masła lub oleju koksowego
-1/3 szklanki/50g ksylitolu
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-2,3 łyżki jogurtu naturalnego

KREM:
-2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
-50 g ksylitolu
-3 szklanki/750 ml mleka lub napoju roślinnego
-1 opakowanie serka mascarpone

DODATKOWO:
-5 jabłek
-cynamon 

WYKONANIE:

CIASTO:
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, najpierw siekając składniki nożem,
 a następnie szybko wyrabiając rękoma.
Tłuszcz powinien być bardzo zimny.
Jogurt dodajemy na końcu, jeśli ciasto dobrze się lepi, można go pominąć.
Ciasto przekładamy do lodówki na około 1 godzinę.

KREM:
Budyń gotujemy według instrukcji na opakowaniu
 zmniejszając ilość mleka na podaną w przepisie.
Budyń studzimy przykrywając go folią spożywczą w kontakcie
(tak by dotykała go bezpośrednio, co zapobiegnie powstaniu kożucha).
Mascarpone miksujemy, dodając partiami wystudzony budyń.
Opcjonalnie krem można na koniec jeszcze wystudzić.

WYKOŃCZENIE:
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Mieszamy z cynamonem.
Ciasto dzielimy na dwie części ( jedną troszkę większą).
Większą część rozwałkowujemy i wykładamy 
na dno tortownicy ( średnica 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Nakłuwamy ciasto widelcem w kilku miejscach.
Wykładamy na nie jabłka z cynamonem, a następnie krem,
Na krem wykładamy resztę ciasta, rwąc je na małe kawałki.
Ciasto pieczemy w 180 stopniach, bez termoobiegu, przez około 50-60 minut.

SMACZNEGO!






Komentarze