LIŚĆ MIĘTY, czyli sernik miętowo-limonkowy




Cudownie orzeźwiający sernik na zimno.
Mocno miętowy, z delikatnym posmakiem limonki.
Kolor i smak wzbogaciłam odrobiną herbaty macha.
Jako spód posłużyły mi domowe kruche ciasteczka.
Ciasto udekorowałam bardzo prostymi i szybkimi w wykonaniu 
czekoladowymi listkami.
A jak wiadomo mięta + czekolada to połączenie idealne.



SKŁADNIKI:
(tortownica 17 cm)

-80 g kruchych ciastek (u mnie domowe, bez cukru)
-30 g rozpuszczonego masła lub oleju kokosowego (nierafinowanego)
 -400 g twarogu półtłustego lub chudego (dwukrotnie zmielonego)
-1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
-125 g jogurtu naturalnego
- 100 g ksylitolu
- 20 g świeżej mięty 
- skórka otarta z jednej limonki
-2 łyżki soku z limonki
-1 łyżeczka herbaty matcha
-2 łyżeczki agaru
- barwnik zielony (opcjonalnie)
-aromat miętowy (opcjonalnie)

Ozdobne listki czekoladowe:
-100 g gorzkiej czekolady
-1 łyżeczka oleju kokosowego
-10-15 dużych listków mięty

WYKONANIE:
Ciasteczka  bardzo drobno pokruszyć, wymieszać z roztopionym masłem.  Wyłożyć nimi spód tortownicy dokładnie ugniatając ( masa powinna mieć konsystencje mokrego piasku, może się zdarzyć tak, że będzie trzeba dodać odrobinę więcej tłuszczu). Schłodzić w lodówce.
Mleko kokosowe podgrzać (nie doprowadzając do wrzenia)
Następnie zaparzyć w nim miętę wraz z gałązkami (około 5 min)
Po tym czasie wyjąć listki, dodać do mleka ksylitol. matche i agar. Gotować na wolnym ogniu około 5-7 min co jakiś czas mieszając trzepaczką . Odstawić do wystudzenia ( masa powinna zgęstnieć). Twaróg, jogurt, sok i skórkę z limonki, ewentualnie kilka kropel barwnika oraz aromatu przełożyć do miski, następnie wymieszać dokładnie trzepaczką lub krótko miksować.
Dodać przestudzone mleko kokosowe i  wymieszać przy użyciu miksera (mleko może być jeszcze lekko ciepłe, lecz trzeba najpierw dodać do niego odrobinę masy serowej i wymieszać, aby się nie zważyła). Sernik przelać na ciasteczkowy spód i chłodzić w lodówce co najmniej 3-4 godziny.
Czekoladowe listki:
Czekoladę wraz z olejem kokosowym rozpuścić w kąpieli wodnej. Każdy listek dokładnie posmarować pędzelkiem lekko przestudzoną polewą, od wewnętrznej strony. Schłodzić w lodówce przez około godzinę. Następnie delikatnie odkleić liść mięty i układać dekoracje na torcie w dowolny sposób.

SMACZNEGO !











Komentarze

Prześlij komentarz