SZYBKIE MUFFINY OWSIANE Z TRUSKAWKAMI I CZEKOLADĄ




Muffinki to jedne z najprostszych i najszybszych wypieków.
Wystarczy wymieszać w osobnych miskach suche i mokre składniki,
potem je ze sobą połączyć, dorzucić wybrane dodatki , upiec i gotowe !
Dosłownie 5 minut roboty !
Dziś ciesząc się ostatnimi świeżymi truskawkami w tym sezonie 
 użyłam właśnie tych owoców.
Płatki owsiane nadają idealnie wilgotną konsystencję,
 a o tym, że czekolada pasuje do wszystkiego to chyba nie muszę przypominać...

SKŁADNIKI:

-250 g (około 1,5 szklanki) 
mąki pszennej pełnoziarnistej

-100 g  (około 1/3 szklanki) ksylitolu 

-80 g (pół szklanki) płatków owsianych górskich

-200 ml (około 3/4 szklanki)
 mleka krowiego lub napoju roślinnego
(u mnie napój owsiany bez cukru)

-125 ml (około pół szklanki) oleju roślinnego
(u mnie kokosowy nierafinowany)

-2 łyżeczki proszku do pieczenia

-300 g truskawek 

-50 g (pół tabliczki) gorzkiej czekolady 

WYKONANIE:

Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić (większe na ćwiartki, mniejsze na pół).
Czekoladę posiekać.
Do jednej miski dodać płatki, mąkę, proszek do pieczenia i wymieszać.
Do drugiej dodać jajka, olej, mleko i wszystko połączyć trzepaczką.
Składniki z obu misek  wymieszać razem  tylko do połączenia składników.
Na koniec dodać truskawki oraz czekoladę i jeszcze raz delikatnie wymieszać.
Formę na muffiny wyłożyć papilotkami lub wysmarować tłuszczem i wysypać mąką.
Ciasto nakładać do około 3/4 wysokości foremki.
Piec w temperaturze 200 stopni, bez termoobiegu przez około 18-20 minut.
SMACZNEGO !











Komentarze