BATATY FASZEROWANE (WEGAŃSKIE)


Od rana zastanawiałam się co by tutaj zjeść na obiad, 
co chwilę zaglądając do lodówki...🤔
Aż w końcu wyciągnęłam z niej wszystko,
co by się nadało i tak powstał ten nieskomplikowany, wegański obiadek.
Bataty z szybkim farszem z pieczarek, szpinaku i suszonych pomidorów.
Wyszło zaskakująco dobre połączenie, chociaż przyznam, że troszkę się go obawiałam.
Polecam dodać płatki drożdżowe, które super podkręcą smak !
Aha no i duuuużo koperku, wiadomka ;)


SKŁADNIKI:
(2 porcje)

-2 bataty
-250 g pieczarek
-200 g szpinaku
-około 10 suszonych pomidorów
-1 mała cebula
-olej 
-przyprawy: tymianek, sól, pieprz,papryka słodka i wędzona
-opcjonalnie: koperek, orzechy i płatki drożdżowe


WYKONANIE:

Bataty dokładnie myjemy i kroimy wzdłuż na pół.
Smarujemy od środka olejem, układamy na blaszce 
(wyłożonej papierem do pieczenia) i pieczemy w 200 stopniach, bez termoobiegu
przez około 30 min, aż zmiękną.
W między czasie robimy farsz.
Pieczarki, cebulę i suszone pomidory kroimy.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju.
Najpierw podsmażamy pieczarki, gdy się zarumienią dorzucamy cebulę i suszone pomidory.
Na koniec dodajemy umyty szpinak i wszystko dusimy, pod przykryciem około 5 min.
Po tym czasie wszystko przyprawiamy do smaku.
Miękkie bataty wydrążamy, robiąc tym samym miejsce na farsz.
Miąższ lekko siekamy i dodajemy do farszu, który następnie wykładamy
na  nasze bataty. Opcjonalnie posypujemy płatkami drożdżowymi i zapiekamy
przez około 7-10 min w 200 stopniach.
Na koniec dekorujemy koperkiem i prażonymi orzeszkami.

Smacznego !







Komentarze