WEGAŃSKIE PANCAKES / PLACUSZKI BANANOWE




Prosty, podstawowy przepis na  wegańskie,bananowe pancakes .
Można go urozmaicić o dodatek ziaren, kakao, suszonych lub świeżych owoców.
Nie ustępują w niczym  tym klasycznym.
Dodatek bananów i siemienia lnianego idealnie zastępuje nam jajko.
Dla mnie śniadanie idealne zaraz obok owsianki i omleta.


SKŁADNIKI:

-2 banany
-3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej np. orkiszowej lub pszennej
-1/2 szklanki napoju roślinnego np. sojowego 
-1 łyżka siemienia lnianego lub chia
-1 łyżeczka sody oczyszczonej
-opcjonalnie: cynamon
-do podania: ulubione owoce, syrop klonowy lub daktylowy

WYKONANIE:

Siemie lniane/chia zalewamy odrobiną wrzątku na około 5 min, do napęcznienia.
Banany rozgniatamy widelcem. 
Do miski przekładamy banany, mleko, mąkę, sodę, cynamon
 i przestudzone siemie lniane/chia.
Wszystko mieszamy trzepaczką lub mikserem do połączenia składników.
Placuszki smażymy na nieprzywierającej patelni (bez tłuszczu),
 po około 2-3 minuty z każdej strony.
Podajemy z ulubionymi owocami i dodatkami.

SMACZNEGO!

Komentarze