CIASTO DYNIOWE



Ulubione ciasto jesienne. 
Delikatne i puszyste, ale jednocześnie bardzo aromatyczne poprzez
dodatek dużej ilości korzennych przypraw.
Ubóstwiam ten zapach, który roznosi się podczas pieczenia...
Ciasto bardzo proste w wykonaniu, wystarczy wcześniej upiec dynię i
zblendować ją na puree.
Polewa to dodatek opcjonalny, dla tych którzy nie liczą kalorii.
Bez niej ciacho jest równie pyszne.





SKŁADNIKI:

Ciasto:
-3 jajka zerówki
-1 szklanka puree z dyni
-pół szklanki ksylitolu
-pół szklanki oleju kokosowego
-1 szklanka mąki pełnoziarnistej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 łyżeczka sody oczyszczonej
-przyprawy: 1 łyżeczka cynamonu (najlepiej cejlońskiego), 1/3 łyżeczki kardamonu,
1/3 łyżeczki imbiru, 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej, opcjonalnie kilka zmielonych goździków.
Można również użyć gotowej przyprawy do piernika.

Polewa:
-100 g białej czekolady 
-50-80 ml śmietanki 30 lub 36 procent
-opcjonalnie: barwnik w żelu lub proszku


WYKONANIE:

Ciasto:
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni, grzanie góra-dół, bez termoobiegu.
Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i przyprawy przekładamy do miski i mieszamy.
W osobnej misce ubijamy jajka z ksylitolem na puszystą pianę,
gdy słodzik się rozpuści dolewamy rozpuszczony i wystudzony olej kokosowy. 
Następnie partiami  dodajemy puree dyniowe nadal miksując, ale już na mniejszych obrotach.
Na końcu dosypujemy suche składniki i miksujemy krótko, tylko do połączenia składników.
Masę wykładamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia (średnica 20cm)
i pieczemy około 45-50 minut, do suchego patyczka.

Polewa:
Czekoladę rozpuszczamy na parze wodnej wraz z 50 ml śmietanki.
Jeśli polewa będzie zbyt gęsta dodajemy odpowiednio więcej śmietanki.
Opcjonalnie na końcu dodajemy odrobinę barwnika.
Ciepłą, ale nie gorącą polewę wylewamy na wystudzone ciasto.

SMACZNEGO!



Komentarze