SERNIKI DYNIOWO - POMARAŃCZOWY




Tak, wiem - znowu dynia..;)
Co ja poradzę, że tak ją uwielbiam.
Tym razem puree dyniowe dodałam do serniczka,
przez co nabrał on idealnie aksamitnej konsystencji.
Dorzuciłam też skórkę i sok z pomarańczy, której smak i zapach
idealnie komponuje się z tym jesiennym warzywem (owocem?).
Z czystego lenistwa spód zrobiłam z ciasteczek, ale super będzie
tez pasowało tu klasyczne kruche ciasto (takie jak do tarty).
Wykończeniem deseru jest daktylowo - pomarańczowy karmel,
który jest tu najsłodszym akcentem.




SKŁADNIKI:
(tortownica 20 cm)

Ciasteczkowy spód:
-150 g kruchych ciastek
-60-80 g masła 

Masa serowa:
-500 g twarogu półtłustego
-250 g mascarpone
- 150 g / jedna szklanka puree z dyni
-3 jajka zerówki
-150 g / pół szklanki ksylitolu
-skórka otarta z jednej pomarańczy 
-sok wyciśnięty z połówki pomarańczy
-pół łyżeczki cynamonu
-1 opakowanie budyniu śmietankowego (bez cukru)
lub 1 łyżka mąki ziemniaczanej + 1 łyżka mąki pszennej


Daktylowy karmel pomarańczowy:
-15 daktyli
-skórka otarta z jednej pomarańczy
-sok wyciśnięty z 1-2 pomarańczy


WYKONANIE:

Ciasteczka dokładnie kruszymy (np.w malakserze) i mieszamy z roztopionym masłem. 
Masa powinna mieć konsystencję mokrego piasku,
 w razie potrzeby dodajemy więcej masła (wszystko zależy od rodzaju ciastek).
Następnie wylepiamy nimi dno tortownicy,wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia.
 Pieczemy w temperaturze 180 stopni, bez termoobiegu, przez około 10 min, aż spód się zarumieni.
W między czasie przygotowujemy masę serową:
Twaróg mielimy lub dokładnie blendujemy.
Zmielony twaróg oraz wszystkie składniki przekładamy do miski i krótko miksujemy
do połączenia składników. Masę serową wylewamy na spód (może być jeszcze ciepły) ,
temperaturę w piekarniku obniżamy do 160 stopni, 
bez termoobiegu i pieczemy przez około 50 min.
Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach, by nam nie opadł.
Karmel daktylowy:
Sok z pomarańczy podgrzewamy. 
Wrzucamy do niego daktyle i moczymy przez około 1 godzinę.
Po tym czasie dodajemy skórkę z pomarańczy i wszystko blendujemy na gładką masę.
Karmel wylewamy na wystudzony sernik.

SMACZNEGO!






Komentarze