WEGAŃSKIE SPAGHETTI DYNIOWO - POMIDOROWE


Puree dyniowe można wykorzystać nie tylko do ciast i deserów,
ale również do dań wytrawnych.
Taką też propozycję dziś dla was przygotowałam.
Jak już kiedyś wspominałam spaghetti pod wszelaką postacią
to moje ulubione danie (zaraz po pizzy..;)).
Dziś w wersji troszkę orientalnej, bo kumin idealnie
podkręca dynię, ale oregano i czosnek nie dadzą
zapomnieć o włoskim klimacie tej potrawy...


SKŁADNIKI:
(4 porcje)

-1 cebula
-pół papryki
-pół cukinii
-2,3 ząbki czosnku
-pół szklanki czerwonej soczewicy
-1 szklanka puree z dyni
-1 puszka krojonych pomidorów
-2 łyżki oliwy lub oleju
-przyprawy: 1 łyżeczka soli, pół łyżeczki garam masala, pół łyżeczki kuminu,
pół łyżeczki papryki wędzonej i słodkiej, pół łyżeczki oregano lub (i) bazylii,
świeżo mielony pieprz
-200 g makaronu pełnoziarnistego typu spaghetti o wegańskim składzie
-opcjonalnie: płatki drożdżowe oraz prażone pestki słonecznika

WYKONANIE:

Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu.
Paprykę kroimy w drobną kostkę, cukinię trzemy na tarce.
 Paprykę,cukinię i soczewicę dodajemy
do zarumienionej już cebuli. Dolewamy szklankę wody.
Warzywa dusimy przez około 5 minut.
Po tym czasie dodajemy puree dyniowe, przeciśnięty przez praskę czosnek
 pomidory i przyprawy.
Sos gotujemy przez około 10-15 minut, w między czasie 
przygotowując makaron, Na koniec sos można jeszcze doprawić 
lub dolać odrobinę wody jeśli jest za gęsty.
Danie polecam posypać płatkami drożdżowymi, które mają
serowy posmak oraz prażonymi pestkami słonecznika, te zaś 
będą przyjemnie chrupać podczas jedzenia.

SMACZNEGO!

Komentarze