CIASTO MLECZNA KANAPKA




Puszysty i mocno kakaowy biszkopt
przełożony mlecznym kremem
 na bazie mleka kokosowego i śmietanki 36%
 z dodatkiem mleka w proszku,
obficie polany deserową czekoladą.
Prosty do wykonania i bardzo popularny przepis, 
który ma mnóstwo różnych wersji.
 Dziś zapraszam was na moje
wykonanie tego smacznego ciacha.

SKŁADNIKI:

BISZKOPT KAKAOWY:
-4 jajka zerówki
 (w temperaturze pokojowej)
-1/3 szklanki ksylitolu 
-1/2 szklanki mąki orkiszowej jasnej 
-1/4 szklanki kakao

KREM:
-1 puszka dobrze schłodzonego mleka kokosowego
(najlepiej przez 24 godziny w lodówce)
-250 ml śmietanki 36%
-2 łyżki ksylitolu
-3 łyżki mleka w proszku

POLEWA
 (opcjonalnie):
-100 g czekolady deserowej 
(najlepiej z niską zawartością cukru)
-1 łyżeczka oleju kokosowego


WYKONANIE:

BISZKOPT:
Mąkę i kakao przesiewamy. Białka jaj oddzielamy od żółtek i
ubijamy je na puszystą pianę stopniowo dodając ksylitol.
Miksujemy na wysokich obrotach do momentu,
aż słodzik całkowicie się rozpuści (przez około 8-10 min).
Następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po kolei żółtka,
miksujemy krótko, tylko do połączenia się składników.
Następnie partiami dodajemy mąkę i kakao, delikatnie mieszamy silikonową
szpatułką, tak by składniki się połączyły, ale masa nie opadła.
Ciasto przekładamy do kwadratowej lub prostokątnej foremki,
 u mnie o wymiarach 24x16.
Boków formy nie smarujemy masłem, 
ani nie wykładamy papierem do pieczenia, dzięki temu biszkopt tam ładnie wyrośnie
i nie opadnie po upieczeniu.
Biszkopt pieczemy w temperaturze 165-170 stopni, bez termoobiegu, przez
około 35-40 minut lub do suchego patyczka.
Wyciągamy z foremki dopiero po wystudzeniu.

KREM:
Stałą część mleka kokosowego przekładamy do miski,
dodajemy śmietankę i ksylitol i ubijamy.
Pod koniec ubijania dodajemy mleko w proszku.

POLEWA:
Czekoladę kroimy na równe kawałki, następnie wraz  z olejem rozpuszczamy na parze wodnej i lekko studzimy,
tak by była chłodna, ale nadal płynna.

WYKOŃCZENIE:
Wystudzony biszkopt kroimy wzdłuż, na pół.
Przekładamy kremem.
Na koniec polewamy czekoladą i 
chłodzimy w lodówce przez co najmniej 2 godziny.

SMACZNEGO!






Komentarze

Prześlij komentarz