ORKISZOWA ROLADA TIRAMISU (CZEKOLADOWO-KAWOWA)

 

   Nie znam ani jednej osoby, która nie słyszała włoskim deserze Tiramisu.
 To klasyka słodkości. Każdy łasuch choć raz powinien jej spróbować. Biszkopty nasączone w espresso i likierze amaretto, przełożone znakomitym kremem z mascarpone oraz jajek.
U mnie dziś troszkę inaczej.W formie rolady biszkoptowej z dodatkiem kawy i kakao. Krem troszkę lżejszy, bo bez jajek, za to z mleczkiem kokosowym. Bez alkoholu i białego cukru (tych gagatków u mnie w przepisach nie ujrzycie). Zachęcam do spróbowania przede wszystkim wielbicieli kawy i czekolady.

SKŁADNIKI

Rolada:
-3 jajka (u mnie zawsze od szczęśliwych kurek)
-1/2 szklanki mąki orkiszowej jasnej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
-2 łyżki ksylitolu (lub innego słodzidła np. stewia, erytol)
-1 łyżeczka rozpuszczalnej kawy
-1 łyżeczka kakao
Krem:
-250g serka macarpone
-1 puszka mleka kokosowego (schłodzonego przez jeden dzień w lodówce)
-4 łyżki ksylitolu
-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
-2 łyżeczki kakao
-1 łyżka mąki kokosowej( opcjonalnie)
Do ozdoby:
- pół tabliczki gorzkiej czekolady (najlepiej bez białego cukru)
-2,3 kruche  ciasteczka (również najlepiej bezcukrowe lub domowe)

WYKONANIE

Ciasto:
Piekarnik nastawić na 160 stopni (bez termoobiegu). Kawę rozdrobnić i wymieszać z kakaem (ja zrobiłam to w moździerzu). Białka oddzielić od żółtek. Ubić je na sztywno, następnie dodać ksylitol i miksować, aż słodzidło się rozpuści. Potem nadal miksując na mniejszych obrotach dodawać po kolei żółtka. Następnie dosypać kawę z kakaem oraz mąkę, delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto Wylać na dużą prostokątną blachę (u mnie 30x35) ,wyłożoną papierem do piecznia i rozprowadzić po całej powierzchni. Piec około 12 min( do suchego patyczka).
Ciepły  biszkopt wyłożyć na czystą ściereczkę (papierem do góry) i odkleić papier. Zawinąć w rulon (wzdłuż dłuższego boku) razem ze ścierką.W takiej formie odstawić do wystudzenia.

Krem:
Mascarpone ubić ze stałą częścią mleczka kokosowego (wodę można zużyć do np. owsianki)
Podczas ubijania dodać kawę, kakao i słodzik. Jeśli masa nie będzie będzie odrobinę za rzadka można dodać łyżkę mąki kokosowej.  

Wykończenie:
Wystudzoną roladę odwinąć ze ściereczki, przełożyć kremem i ponownie zawinąć w rulon.
czekoladę rozpuścić (podgrzewając do temperatury około 31 stopni) następnie schłodzić i polać nią roladę. na czekoladę posypać pokruszone ciasteczka. 

SMACZNEGO !





Komentarze