MINI TORT CZEKOLADOWY STRACIATELLA



Czekolada, czekolada... Uwielbiam najbardziej, ze wszystkich słodkości.
W tym mini torciku nie można narzekać na jej brak.
Podstawą ciasta jest czerwona fasolka  i banan.
Krem to nic innego jak ubite mleczko kokosowe z kawałkami czekolady.
Prosto, zdrowo i zarazem efektownie.
To ciasto zachwyci nawet tych, najbardziej sceptycznie nastawionych do zdrowych wypieków.
Można podwoić proporcje i użyć klasycznej tortownicy, wtedy możemy stworzyć zdrowszą wersję tortu np. urodzinowego.



Forma: okrągła, 17 cm

SKŁADNIKI:

Ciasto:
-1 puszka fasolki czerwonej ( 250 g po odsączeniu )
-2 małe banany lub 1 duży (około 200 g )
-100 g mąki 
( u mnie: gryczana + orkiszowa pełnoziarnista )
-2 jajka ( od szczęśliwych kurek )
-50 ml mleka
-50 g ciemnego kakao
-50 g ksylitolu
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 łyżeczka sody oczyszczonej
-opcjonalnie aromat czekoladowy

Krem:
-2 puszki mleka kokosowego schłodzonego, tylko stała część (można zamienić jedną 
puszkę na 200 ml śmietany kremówki)
-20 g ksylitolu
-pasta lub naturalny aromat waniliowy ( około łyżeczka )
-pół tabliczki gorzkiej czekolady, najlepiej bez cukru
-opcjonalnie kilka kostek czekolady do dekoracji

WYKONANIE:

Fasolkę dokładnie wypłukać. Zblendować razem z bananami na gładką masę. Dodać resztę składników i wszystko razem dokładnie wymieszać ( nie trzeba używać miksera ). 
Masę przelać do małej tortownicy (wyłożonej papierem do pieczenia) i piec w 180 stopniach około 40 min lub do 'suchego patyczka'.
Mleczko z wanilią i ksylitolem (ewentualnie ze śmietanką) zmiksować na puszysty krem.
Czekoladę posiekać lub zetrzeć na tarce, dodać do kremu i delikatnie wymieszać.
Wystudzone ciasto przekroić na trzy blaty i przełożyć kremem. Schłodzić w lodówce kilka godzin, najlepiej całą noc. 

SMACZNEGO !








Komentarze