SERNIK NA ZIMNO Z MUSEM TRUSKAWKOWYM I BORÓWKAMI




Ten serniczek to wspomnienie lata... 
Słodziutkie truskaweczki idealnie nadają się na mus.
Na szczęście teraz, jesienią z powodzeniem można użyć mrożonych owoców, 
a te do dekoracji po prostu pominąć. Mus jest mocno owocowy i orzeźwiający
 a biszkopt lekki i puszysty.
Do masy serowej dodałam agaru, ale można bez obaw zastąpić go żelatyną.
Kto tęskni za latem ???
Zapraszam po przepis !



SKŁADNIKI:

Biszkopt:
-3 jajka (od szczęśliwych kurek)
-0,5 szklanki mąki orkiszowej jasnej
-1 łyżka mąki ziemniaczanej
-1/3 szklanki ksylitolu


Masa serowa:
-0,5 kg twarogu (2 razy zmielony w maszynce)
-250 g jogurtu greckiego
-0,5 szklanki mleka 
-3 łyżeczek agaru
-1/3 szklanki ksylitolu
-1 szklanka borówek (opcjonalnie)


Mus truskawkowy:
-1 galaretka bez cukru
-400 g truskawek  (mogą być mrożone)
-3 łyżki ksylitolu

Opcjonalnie:
-owoce do ozdoby



WYKONANIE:

Biszkopt:
Nastawić piekarnik na temperaturę 160 º C. Tortownicę ( u mnie 26 cm średnicy ) wyłożyć papierem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek i ubijać na sztywno stopniowo dodając ksylitol.Do ubitych białek cały czas miksując dodawać po kolei żółtka. Następnie dodać mąkę i delikatnie wymieszać szpatułką. Piec około 20 min do suchego patyczka. Studzić w uchylonym piekarniku.

Masa serowa:
Agar rozpuścić w mleku, gotować około 5 min na małym ogniu. Przestudzić. Twaróg zmiksować z jogurtem, ksylitolem i przestudzonym agarem. Na koniec dodać borówki i wyłożyć na zimny biszkopt. Włożyć do lodówki.

Mus truskawkowy:
Galaretkę z ksylitolem rozpuści w 250 ml wrzącej wody. Wystudzić. Truskawki  zblendować na gładką masę (jeśli są mrożone to należy je najpierw gotować do momentu, aż zaczną się rozpadać).  Następnie dodać galaretkę,wymieszać i wystudzić. Zimną masę wylać na sernik. Zostawić w lodówce na co najmniej 2 godziny.
Ozdobić owocami.






Komentarze