SERNIK KOKOSOWO CZEKOLADOWY






Jedno z moich ulubionych połączeń,
czyli kokos+czekolada.
Tym razem w postaci sernika, na prostym, szybkim ciasteczkowym spodzie.
Nie polecam używać gotowego sera z pudełka,
najlepszy będzie dobrej jakości twaróg półtłusty.
Jeśli nie macie mąki kokosowej można użyć pszennej lub 
ewentualnie wiórków kokosowych.
Ciasto najlepiej smakuje po całkowitym wystudzeniu.
Na klasyczną, większą tortownicę polecam 
podwoić proporcje składników.






SKŁADNIKI:
Tortownica 17cm

Masa serowa:

-400 g twarogu
-puszka mleka kokosowego
-50 ml mleka (krowie lub roślinne)
-50 g czekolady deserowej
-50 g oleju kokosowego
-100 g ksylitolu
-3 łyżki kakao
-2 jajka(żółtka oddzielone od białek)
-1 łyżka mąki kokosowej
-1 łyżka mąki ziemniaczanej

Ciasteczkowy spód:

-120 g kruchych ciasteczek (najlepiej bez cukru)
-40 g  masła lub oleju kokosowego


WYKONANIE:

Piekarnik nastawić na 180 stopni, grzanie góra-dół, bez termoobiegu.
Ciastka dokładnie pokruszyć lub zmiksować w malakserze.
Masło rozpuścić i wymieszać z okruszkami.
Masa powinna mieć konsystencje mokrego piasku w razie
potrzeby można dodać odrobinę więcej tłuszczu.
Wylepić nią dno tortownicy (wyłożonej papierem do pieczenia) 
dokładnie dociskając rękami lub szklanką.
Podpiec w piekarniku przez około 15 min.
Twaróg zblendować lub 2,3 razy zmielić w maszynce do mielenia.
Kakao, olej kokosowy i ksylitol podgrzać do momentu,
aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą (nie zagotować!).
Do miski przełożyć twaróg, mleko kokosowe, rozpuszczoną masę czekoladową,
żółtka jaj oraz obydwie mąki. Wszystko dokładnie wymieszać
(można użyć miksera, ale łyżka też sobie poradzi). Na koniec ubić białka na
sztywno i delikatnie połączyć z masą serową.
Wyłożyć masę na ciasteczkowy spód i piec w 180 stopniach, góra-dół, bez termoobiegu
przez około 45 min lub do 'suchego patyczka'
Sernik studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
SMACZNEGO!





Komentarze