WEGAŃSKIE SPAGHETTI BOLOGNESE





Jakiś czas temu wyeliminowałam mięso z mojego jadłospisu, co wiąże się z nowymi 
eksperymentami w kuchni. Jednym z nich jest właśnie wegańskie spaghetti bolognese.
Nie ukrywam, że dieta wegetariańska w moim przypadku to mały eksperyment i 
nie wiem jak długo potrwa, ale próbować warto, prawda ?
Klasyczne spaghetti bolognese to bez wątpienia jedno z moich ulubionych dań,
 dlatego musiałam stworzyć dla niego jarską alternatywę.
Użyłam tu wegańskiego 'mięsa' mielonego, ale można je również zastąpić 
bardzo drobno pokrojonymi kotletami sojowymi (wcześniej namoczonymi w bulionie) 
lub zwiększyć ilość warzyw ( niestety takie danie będzie mniej bogate w białko).




SKŁADNIKI:
4 porcje

-400 g wegetariańskiego 'mięsa' mielonego
-1 duża cebula
-2,3 ząbki czosnku
-1 duża cukinia lub 2 mniejsze
-jedna czerwona papryka
-puszka krojonych pomidorów
(w sezonie polecam użyć świeżych)
-1 łyżka oliwy
-0,5 szklanki wody
-przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona,
oregano, bazylia, zioła prowansalskie
-około 300 g  wegańskiego pełnoziarnistego makaronu spaghetti 
-opcjonalnie: parmezan i świeże zioła do dekoracji


WYKONANIE:

Wszystkie warzywa (oprócz czosnku) myjemy, następnie drobno siekamy.
Cebulę podsmażamy na rozgrzanej oliwie wraz z wegańskim 'mięsem' 
przez około 5 min. Po tym czasie dodajemy resztę pokrojonych warzyw oraz czosnek 
przeciśnięty przez praskę. Wszystko zalewamy wodą, przyprawiamy wedle uznania
 i dusimy przez około 15 min. W między czasie gotujemy makaron według instrukcji
 na opakowaniu. Gdy wszystkie warzywa są miękkie dodajemy pomidory z puszki i dusimy jeszcze przez około 5 min. Na koniec doprawiamy jeszcze sos jeśli jest taka potrzeba.
Podajemy z makaronem oraz parmezanem i świeżymi ziołami.











Komentarze