PLACUSZKI Z BATATÓW I CUKINII


Pyszna, lżejsza i zdrowsza alternatywa dla klasycznych placków
ziemniaczanych. Idealna propozycja dla wielbicieli słodziutkich batatów.
Ja uwielbiam słodko-słone potrawy! 
Placuszki są delikatne, smażone na minimalnej ilości tłuszczu,
dlatego też polecam ostrożnie je przewracać, chociaż 
przy odrobinie wprawy nie powinno być z tym
większego problemu.
Pyszne są też na zimno, także jak najbardziej można spakować
je do lunchboxsa.
Proponuję podawać z lekkim jogurtowym sosem 
i ulubionymi warzywami.



SKŁADNIKI:

-1 duży batat lub 2 mniejsze
-jedna średniej wielkości cukinia
-2 jajka
-2 czubate łyżki mąki orkiszowej
- ! cebula
-2 ząbki czosnku
-sól, pierz 
-oliwa lub olej do smażenia


WYKONANIE:

Bataty obrać i umyć. Cukinię umyć.
 Warzywa zetrzeć do miski na tarce o grubych oczkach.
Cebulę obrać, drobno posiekać. Dołożyć do startych warzyw.
Dodać również czosnek przeciśnięty przez praskę,
jajka, mąkę oraz przyprawy.
Wszystko dokładnie wymieszać.
Smażyć na odrobinie oliwy, na wolnym ogniu
(najlepiej na nieprzywierającej patelni),
około 4, 5 min z każdej strony.
Proponuję podawać np. 
z jogurtem, sosem czosnkowym lub koperkowym.

SMACZNEGO!


Komentarze