BISZKOPTOWA ROLADA Z KREMEM PORZECZKOWYM



Moja propozycja na dziś to delikatna roladka biszkoptowa przełożona
 orzeźwiającym kremem z sezonowych owoców,
czyli czerwonych porzeczek.
Ciasto jest tak przepyszne, że znika w mgnieniu oka ;)
Krem zrobiony jest na bazie śmietanki i mascarpone z dodatkiem owocowej frużeliny,
także idealnie nadaje się również na przełożenie tortu.
Jeśli nie jesteście wprawieni w ciastach biszkoptowych można 
tu troszkę oszukać i dodać pół łyżeczki proszku do pieczenia, 
wtedy ciasto będzie bardziej puszyste i odrobinę urośnie.
Uwaga! Poza sezonem można tu z powodzeniem użyć mrożonych owoców.
Zapraszam do skorzystania z przepisu !

SKŁADNIKI:

CIASTO:
-3 duże jajka zerówki 
(w temperaturze pokojowej)
-0,5 szklanki mąki orkiszowej jasnej 
-1 łyżka mąki ziemniaczanej
-2 łyżki ksylitolu 

KREM:
-250 ml śmietanki 36 %
-250 g mascarpone
-300 g czerwonych porzeczek 
-1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
-0,5 szklanki ksylitolu
(ewentualnie więcej, gdy porzeczki są bardzo kwaśne)

OPCJONALNIE:
-porzeczki do dekoracji

WYKONANIE:

CIASTO:
Piekarnik nastawić na 160 stopni (bez termoobiegu). Białka oddzielić od żółtek.
 Ubić je na sztywno, następnie dodać ksylitol i miksować,
 do momentu aż słodzidło się rozpuści.
 Potem nadal miksując na mniejszych obrotach dodawać po kolei żółtka. 
Następnie dosypać mąkę, delikatnie wymieszać silikonową szpatułką.
 Ciasto wylać na dużą prostokątną blachę (u mnie 30x35) wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadzić po całej powierzchni. 
Piec około 12 min (do suchego patyczka).
Ciepły  biszkopt wyłożyć na czystą ściereczkę (papierem do góry) i odkleić papier. 
Zawinąć w rulon (wzdłuż dłuższego boku) razem ze ścierką.
W takiej formie odstawić do wystudzenia.

KREM:
Umyte porzeczki przełożyć wraz z ksylitolem na patelnie i podgrzewać do czasu, aż ksylitol 
się rozpuści a owoce puszczą sok (przez około 5 min).
Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać, tak by nie powstały gródki.
Frużelinę przetrzeć przez sitko, by pozbyć się pestek.
Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Dobrze schłodzoną śmietanę i mascarpone ubić na koniec stopniowo dodając wystudzoną frużelinę.

WYKOŃCZENIE:
Ciasto rozwinąć ze ściereczki i przełożyć kremem. 
Następnie ponownie zwinąć, delikatnie je ściskając. 
Pozostałym kremem posmarować wierzch ciasta i udekorować porzeczkami.
Rolada najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce.

SMACZNEGO !









Komentarze