LEŚNY MECH





Ciasto, które zdecydowanie zachwyca swym wyglądem.
Z pewnością każdy o nim słyszał, ale nie każdy próbował.
Wbrew pozorom jest proste w wykonaniu, chociaż mam świadomość
tego, że nie każdemu szpinakowy posmak przypadnie do gustu.
O ile w klasycznej wersji poprzez dodanie dużej ilości cukru
szpinak jest niewyczuwalny, o tyle w lżejszych wersjach
takich jak moja czuć jego delikatny posmak, chociaż mi to osobiście nie przeszkadza.
W tradycyjnej wersji do ozdoby używa się pestek granatu, ja natomiast
preferuje nasze leśne, sezonowe owoce.
Jeśli jeszcze nie próbowaliście, to serdecznie zachęcam
do skorzystania z mojego przepisu.





SKŁADNIKI:

CIASTO:
-2 szklanki mąki (około 300 g)
u mnie pół na pół orkiszowa jasna oraz pszenna pełnoziarnista
-3 jajka zerówki 
-450 g (duże opakowanie) świeżego szpinaku
-pół szklanki (125 ml) rozpuszczonego oleju kokosowego
-pół szklanki (100 g) ksylitolu 
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-sok oraz skórka z połowy cytryny

KREM:
-1 puszka mleka kokosowego
(schłodzonego przez co najmniej noc w lodówce)
-1 opakowanie (250 g) serka mascarpone 
(również dobrze schłodzonego)
-1/3 szklanki (około 60-70 g) ksylitolu 
-sok oraz skórka starta z połowy cytryny

Dodatkowo:
-ulubiony kwaśny dżem np. porzeczkowy
-ulubione letnie owoce np. jagody, borówki, maliny, 
jeżyny, truskawki, czy też czereśnie
-opcjonalnie: liście mięty do dekoracji

WYKONANIE:

CIASTO:
Umyty i osuszony szpinak dokładnie zblendować na mus.
Jajka ubić mikserem z cukrem na puszystą pianę
(zajmie to około 5 minut).
Następnie cały czas miksując wlewać powoli olej (wystudzony!).
Do masy dodać mus szpinakowy oraz skórkę i sok z cytryny,
cały czas miksując już na mniejszych obrotach.
Mąkę oraz proszek do pieczenia przesiać i połączyć z masą szpinakową
delikatnie mieszając drewnianą łyżką tylko do połączenia składników.
Piekarnik nastawić na 170 stopni, grzanie góra-dół, bez termoobiegu.
Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 20 cm,
 wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód).
Piec około 45-50 min, do suchego patyczka.
Studzić w foremce, by nie opadło.

KREM:
Mascarpone oraz stałą część z mleczka kokosowego przełożyć do miski.
Krótko ubijać mikserem.
Dodać ksylitol oraz sok i skórkę z cytryny i jeszcze raz ubijać
do połączenia się składników.
Schłodzić przez 1 godzinę w lodówce.

WYKOŃCZENIE:
Wystudzone ciasto przekroić na 3 blaty. 
Jeden (najlepiej ten z góry) pokruszyć na 'piasek'.
Dolny blat posmarować dżemem, a następnie kremem.
 Powtórzyć czynność na górnym blacie.
Następnie posypać go okruszkami przykrywając nimi krem i  tworząc 'górkę'.
Ozdobić owocami i liśćmi mięty.

SMACZNEGO!













Komentarze