Krucha tarta orkiszowa z przepysznym słodziutkim kremem budyniowo-maślanym. Dla kontrastu spód posmarowałam dżemem z rokietnika, który jest dość kwaskowaty. Zawiera sporo tłuszczu także polecam ją raczej jako weekendową rozpustę. Jest prosta w wykonaniu i można użyć dowolnych owoców, świeżych lub z puszki, także można ją przyrządzać przez cały rok.
Nic tylko się zajadać !
SKŁADNIKI:
Spód:
-220g mąki orkiszowej
-120g zimnego masła lub oleju kokosowego
- 1 całe jajko ( jak zawsze od szczęśliwych kurek :))
-1 łyżka ksylitolu
-szczypta soli
Krem:
-2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru
-500ml mleka krowiego lub roślinnego (np. sojowe)
-150g masła w temperaturze pokojowej
-0,5 szklanki ksylitolu
- jedna łyżeczka pasty waniliowej lub kilka kropel aromatu
Dodatki:
- około 120g dżemu ( u mnie z rokietnika, bez cukru )
-dowolne owoce ( u mnie kiwi i nektarynki )
WYKONANIE:
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, schłodzić w lodówce przez około 30 min
Po tym czasie rozwałkować i wyłożyć na foremkę do tarty.
Piec w 200° około 25 min.
W 1/2 szklanki mleka rozpuścić budynie. Resztę zagotować z ksylitolem. Wlać miksturę do mleka i energicznie mieszając trzepaczką gotować ok 2,3 min na małym ogniu. Przykryć folią spożywczą (tak by bezpośrednio dotykała budyniu) i ostudzić do temperatury pokojowej.
Masło ubić mikserem na puszystą masę (około 7 min na dużych obrotach). Następnie dodawać po łyżce ziemnego budyniu ciągle miksując.
Wystudzony spód posmarować dżemem, następnie wyłożyć krem. Na nim ułożyć pokrojone owoce. Chodzić w lodowce co najmniej 2 godziny.
Smacznego!
.
Komentarze
Prześlij komentarz