Smak lata przez cały rok, czyli
orzeźwiający i delikatny sernik truskawkowy na zimno.
Można z powodzeniem użyć tu owoców mrożonych,
ponieważ są dodawane do twarogu w postaci frużeliny.
Agar uwalnia swoje właściwości żelujące dopiero po zagotowaniu,
więc należy pamiętać, by kilka minut podgrzewać go
wraz z truskawkami, żeby spełnił swoją rolę.
Sernik jest prosty w wykonaniu, najważniejsze jest tylko to,
żeby frużelina była dobrze wystudzona, bo inaczej masa nam się zważy
i nie stężeje podczas chłodzenia.
SKŁADNIKI:
(tortownica 22 cm)
-500 g truskawek
(plus kilka do ozdoby)
-450 g twarogu półtłustego
-250 g jogurtu naturalnego
(najlepiej greckiego)
-100 g ksylitolu
-3 łyżeczki agaru
-50 ml wody
- około 100 g herbatników
(na spód i do ozdoby)
-opcjonalnie:
polewa z około 50 g czekolady deserowej
rozpuszczonej
na parze wodnej z jedną łyżką oleju kokosowego
WYKONANIE:
Truskawki odszypułkować i umyć, następnie podgrzewać
na patelni z ksylitolem przez kilka minut, aż puszczą sok.
Agar rozpuścić w wodzie i dodać do truskawek.
Podgrzewać jeszcze przez około 5 min od momentu
zagotowania, co jakiś czas mieszając.
Po tym czasie masę zblendować.
Odstawić do wystudzenia.
Twaróg zmielić w maszynce do mięsa lub zblendować.
Wymieszać z jogurtem.
Dodawać po łyżce wystudzonej frużeliny z truskawek i
dokładnie miksować do połączenia składników.
Herbatniki wyłożyć na dno tortownicy.
Wylać na spód masę sernikową.
Chłodzić w lodówce przez co najmniej 3 godziny.
Po tym czasie ozdobić polewą, truskawkami
i pokruszonymi herbatnikami.
SMACZNEGO !
Komentarze
Prześlij komentarz