Te ciasteczka są tak proste i szybkie w wykonaniu, że nie ma mowy, aby komuś się nie udały.
Serio !
Składają się z 2 dwóch podstawowych składników:
ciecierzyca i masło orzechowe.
Jeśli lubicie smak słonego karmelu, polecam użyć solonego masła orzechowego.
Jeżeli nie posiadacie wegańskiej czekolady można ją pominąć.
Zauważyłam, że są one dość popularne na anglojęzycznych stronach,
ale u nas się z nimi nie spotkałam.
Nie zwlekając pobiegłam do kuchni i w dosłownie 5 min ulepiłam pyszne, mięciutkie, mocno orzechowe smakołyki,
Was również gorąco do tego zachęcam !
SKŁADNIKI:
-250 gram ciecierzycy z puszki
-200 g masła orzechowego
-100 g syropu z agawy
-50 g czekolady wegańskiej
-50 g ulubionych orzechów
-kilka kropel pasty waniliowej lub ziarna z 1 laski wanilii
-pół łyżeczki sody oczyszczonej
WYKONANIE:
Piekarnik nastawić na 180 stopni.
Ciecierzycę dokładnie opłukać i osuszyć.
Przełożyć do miski, dodać masło orzechowe.
Dokładnie zblendować do uzyskania jednolitej masy.
Orzechy i czekoladę drobno posiekać, dodać wraz z syropem z agawy i sodą do bazy ciecierzycowo-orzechowej
i wszystko dokładnie wymieszać.
Z masy formować ciasteczka ( ja robię kulki,które lekko spłaszczam)
następnie wyłożyć je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec około 15 min.
Mi z podanych proporcji wyszło 20 ciasteczek.
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz