Zaskakująco przepyszne i szybkie w wykonaniu ciasto.
Proste składniki i ich minimalna ilość zachęcają do wypróbowania przepisu.
Wystarczy, że masz w lodówce jogurt i jajka,
garść dowolnych owoców w zamrażalce i możesz działać !
Ciasto jest wilgotne, ale jednocześnie puszyste.
Rabarbar idealnie nadaje kontrastującego, kwaskowatego charakteru.
Wręcz idealne dla tych, którzy w kuchni nie czują się zbyt pewnie.
Tych szczególnie zachęcam do wypróbowania przepisu !
SKŁADNIKI:
- 250 g jogurtu naturalnego
-450 g mąki ( ja użyłam orkiszowej typ 650 )
-2 jajka
-50 ml rozpuszczonego oleju kokosowego (nierafinowanego)
-100 g ksylitolu
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-200 g rabarbaru ( u mnie mrożony )
-1 łyżka mąki ziemniaczanej
WYKONANIE:
Jeśli używamy mrożonego rabarbaru należy go rozmrozić, odsączyć na na papierze ręcznikowym i obtoczyć w mące ziemniaczanej. Jeśli używamy świeżego wystarczy go pokroić i wymieszać z mąką.
Jajka ubijamy z ksylitolem, aż podwoją swoją objętość (przez około 7 minut). Następnie ciągle miksując dodajemy powoli olej (zimny!) , jogurt oraz przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Tak przygotowaną masę wykładamy na blaszkę do pieczenia. Na wierzch układamy rabarbar, lekko go dociskając.
Ciasto pieczemy w 180 stopniach , przez około 45-50 minut.
SMACZNEGO !
Komentarze
Prześlij komentarz