LEKKO ODCHUDZONE OPONKI SEROWE




Tłusty czwartek to pretekst, by bez wyrzutów sumienia od rana
 zajadać się słodziutkimi i tłuściutkimi łakociami takimi jak: pączki, faworki,
 czy też serowe oponki, na które przepis dziś dla was przygotowałam.
Jest to lżejsza wersja, bez cukru.
Część mąki zamieniłam na orkiszową, 
a śmietanę, która występuje w tradycyjnym przepisie zastąpiłam jogurtem.
Opcje są dwie:
smażone lub pieczone.
Wybór należy do was :)


SKŁADNIKI:

-500 g twarogu półtłustego 
(zmielonego w maszynce lub zblendowanego)
-250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
-250 g mąki pszennej tortowej
-100 g ksylitolu
-4 żółtka jaj
-1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
-1 łyżeczka octu jabłkowego lub zwykłego
-250 ml jogurtu greckiego
- opcjonalnie: olej do smażenia, lukier, ozdobne cukierki, czekolada


WYKONANIE:

Wszystkie składniki przełożyć do miski i wyrobić jednolite ciasto (ja wyrabiam ręką).
Rozwałkować je na grubość około 1 cm.
Wykrawać szklanką kółka, następnie w każdym zrobić dziurkę przy pomocy kieliszka.
Mi z podanych składników wyszło około 35 oponek.

Oponki można przygotować na dwa sposoby:
smażyć lub upiec w piekarniku.

Jeśli wybierzemy pierwszą opcję należy bardzo mocno rozgrzać
 olej w garnku (około 1 litr),
 smażyć oponki po około 3 min z każdej strony, do momentu, aż się zarumienią
(ja do przewracania ich używam patyczka do szaszłyków).
Po usmażeniu oponki polecam układać na papierze ręcznikowym, 
by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Jeśli wolimy lżejszą wersje, czyli pieczone to
  nastawiamy piekarnik na 180 stopni, bez termoobiegu.
Następnie układamy oponki na blaszce wyłożonej pergaminem i pieczemy je około 10-15 min, do momentu aż się zarumienią.

Oponki polecam ozdobić lukrem, rozpuszczoną czekoladą lub cukrem pudrem.

SMACZNEGO !




Komentarze