ZUPA KREM CEBULOWA


Już od dłuższego czasu chodziła za mną zupa cebulowa.
Wybrałam krem, ponieważ jest bardziej delikatny i lżejszy, od klasycznego francuskiego wydania.
Kurkuma nadaję piękny złoty kolor, a serek topiony idealną, kremową konsystencję.
Grzanki - dla mnie koniecznie z domowego chleba na zakwasie,
Takie wydanie tej wbrew pozorom bardzo prostej zupy, zachwyci nawet, tych najbardziej sceptycznie nastawionych do dań wegetariańskich.


SKŁADNIKI (4 porcje):

- 0,5 kg cebuli białej
-3  ziemniaki
-1 marchewka
-1 litr bulionu warzywnego
-1 łyżka masła
-150 g serka topionego (ja użyłam 6 trójkącików śmietankowego)
-sól himalajska, pieprz biały, kurkuma, majeranek, tymianek
-4 kromki chleba (ja użyłam domowego orkiszowego, na zakwasie)
-około 1 łyżka oliwy

WYKONANIE:

Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy masło. Gdy się roztopi dodajemy cebulę i smażymy na złoty kolor. Obieramy i myjemy pozostałe warzywa.
Ziemniaki kroimy w kostkę, marchewkę trzemy na tarce. Dorzucamy do podsmażonej cebuli, Zalewamy połową  bulionu i dusimy do miękkości (około 15 min). W między czasie robimy grzanki. Nastawiamy piekarnik na 200 stopni, grzanie góra-dół. Chleb kroimy w kostkę, wykładamy na blachę, skrapiamy oliwą.
Pieczemy około 10 min, aż grzanki się zarumienią.
Podduszone warzywa przyprawiamy: około 1 łyżeczka soli, szczypta pieprzu, kurkumy, tymianku i majeranku. Warzywa dokładnie blendujemy na gładki krem. Dolewamy resztę bulionu, w zależności od tego jaką konsystencję zupy preferujemy. Następnie dodajemy ser topiony i podgrzewamy zupę do momentu, aż się rozpuści. Na koniec zupę próbujemy i ewentualnie jeszcze raz doprawiamy.
Podajemy z grzankami.





Komentarze