Jakiś czas temu wyeliminowałam mięso z mojego jadłospisu, co wiąże się z nowymi
eksperymentami w kuchni. Jednym z nich jest właśnie wegańskie spaghetti bolognese.
Nie ukrywam, że dieta wegetariańska w moim przypadku to mały eksperyment i
nie wiem jak długo potrwa, ale próbować warto, prawda ?
Klasyczne spaghetti bolognese to bez wątpienia jedno z moich ulubionych dań,
dlatego musiałam stworzyć dla niego jarską alternatywę.
Użyłam tu wegańskiego 'mięsa' mielonego, ale można je również zastąpić
bardzo drobno pokrojonymi kotletami sojowymi (wcześniej namoczonymi w bulionie)
lub zwiększyć ilość warzyw ( niestety takie danie będzie mniej bogate w białko).
SKŁADNIKI:
4 porcje
-400 g wegetariańskiego 'mięsa' mielonego
-1 duża cebula
-2,3 ząbki czosnku
-1 duża cukinia lub 2 mniejsze
-jedna czerwona papryka
-puszka krojonych pomidorów
(w sezonie polecam użyć świeżych)
(w sezonie polecam użyć świeżych)
-1 łyżka oliwy
-0,5 szklanki wody
-przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona,
oregano, bazylia, zioła prowansalskie
-około 300 g wegańskiego pełnoziarnistego makaronu spaghetti
-opcjonalnie: parmezan i świeże zioła do dekoracji
WYKONANIE:
Wszystkie warzywa (oprócz czosnku) myjemy, następnie drobno siekamy.
Cebulę podsmażamy na rozgrzanej oliwie wraz z wegańskim 'mięsem'
przez około 5 min. Po tym czasie dodajemy resztę pokrojonych warzyw oraz czosnek
przeciśnięty przez praskę. Wszystko zalewamy wodą, przyprawiamy wedle uznania
i dusimy przez około 15 min. W między czasie gotujemy makaron według instrukcji
na opakowaniu. Gdy wszystkie warzywa są miękkie dodajemy pomidory z puszki i dusimy jeszcze przez około 5 min. Na koniec doprawiamy jeszcze sos jeśli jest taka potrzeba.
Podajemy z makaronem oraz parmezanem i świeżymi ziołami.
Komentarze
Prześlij komentarz