MUFFINKI ORKISZOWO-OWSIANE Z JABŁKAMI




Muffinki to jeden z tych najszybszych, niezawodnych przepisów,
które zawsze wychodzą. Można dodawać do nich najróżniejsze owoce, 
kawałki czekolady, czy też ulubione nasiona.
Opcji jest nieskończenie wiele.
Dziś przedstawiam wam jedną z tych najprostszych,
bo z jabłkami.
Babeczki są cudownie wilgotne przez dodanie, tych soczystych owoców
oraz odrobiny płatków owsianych.
Tylko nie zapomnijcie  o cynamonie, który jest konieczny 
przy wszystkich wypiekach z jabłkami.

SMACZNEGO!


SKŁADNIKI:

-2 jajka
-200 g mąki orkiszowej jasnej
-50 g płatków owsianych górskich
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-100 ml rozpuszczonego oleju kokosowego lub masła
-100 ml mleka
-100 ml syropu z agawy
-2 jabłka
-cynamon

WYKONANIE:

Jabłka umyć, obrać i pokroić w dość drobną kostkę.
W jednej misce wymieszać wszystkie składniki suche
 (mąkę, proszek do pieczenia, płatki owsiane i cynamon).
 W drugim naczyniu roztrzepać jajka, dodać syrop z agawy, wystudzony olej oraz mleko.
Połączyć wszystkie składniki krótko mieszając, tylko do połączenia składników.
Na koniec dodać pokrojone jabłka i delikatnie wymieszać.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami lub wysmarować tłuszczem, idealne też będą
silikonowe foremki do babeczek.
Napełnić je ciastem do około 3/4 objętości. Powinno wyjść około 12 babeczek.
Piec w temperaturze 200 stopni, grzanie góra-dół, bez termoobiegu, 
przez około 20-23 min lub do suchego patyczka.
Babeczki najlepiej studzić na kratce.

SMACZNEGO!








Komentarze