Muffinki to jedne z najprostszych i najszybszych wypieków.
Wystarczy wymieszać w osobnych miskach suche i mokre składniki,
potem je ze sobą połączyć, dorzucić wybrane dodatki , upiec i gotowe !
Dosłownie 5 minut roboty !
Dziś ciesząc się ostatnimi świeżymi truskawkami w tym sezonie
użyłam właśnie tych owoców.
Płatki owsiane nadają idealnie wilgotną konsystencję,
a o tym, że czekolada pasuje do wszystkiego to chyba nie muszę przypominać...
SKŁADNIKI:
-250 g (około 1,5 szklanki)
mąki pszennej pełnoziarnistej
-100 g (około 1/3 szklanki) ksylitolu
-100 g (około 1/3 szklanki) ksylitolu
-80 g (pół szklanki) płatków owsianych górskich
-200 ml (około 3/4 szklanki)
mleka krowiego lub napoju roślinnego
(u mnie napój owsiany bez cukru)
-125 ml (około pół szklanki) oleju roślinnego
(u mnie kokosowy nierafinowany)
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-300 g truskawek
-50 g (pół tabliczki) gorzkiej czekolady
WYKONANIE:
Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić (większe na ćwiartki, mniejsze na pół).
Czekoladę posiekać.
Do jednej miski dodać płatki, mąkę, proszek do pieczenia i wymieszać.
Do drugiej dodać jajka, olej, mleko i wszystko połączyć trzepaczką.
Składniki z obu misek wymieszać razem tylko do połączenia składników.
Na koniec dodać truskawki oraz czekoladę i jeszcze raz delikatnie wymieszać.
Formę na muffiny wyłożyć papilotkami lub wysmarować tłuszczem i wysypać mąką.
Ciasto nakładać do około 3/4 wysokości foremki.
Piec w temperaturze 200 stopni, bez termoobiegu przez około 18-20 minut.
SMACZNEGO !
SMACZNEGO !
Komentarze
Prześlij komentarz