Jesień zbliża się do nas wielkimi krokami, na co bardzo się cieszę,
bo to moja ulubiona pora roku..:)
Przygotowałam już dla was kilka sezonowych przepisów
a o to jeden z nich.
Klasyczne ciasto bananowe z dodatkiem śliwek. Prościej się nie da...
Jeśli macie taką możliwość polecam użyć węgierek, tu w Holandii ciężko je dostać,
ale w Polsce nie powinno być z tym żadnego problemu.
-`3 banany (im bardziej dojrzałe, tym lepiej)
-200 g mąki/około 1 i 1/3 szklanki (u mnie orkiszowa pełnoziarnista
- 2 jajka ( od szczęśliwych kurek )
- 50 g / około 2 łyżki rozpuszczonego i wystudzonego
oleju kokosowego (nierafinowanego)
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 łyżeczka sody
-300g / około 5,6 sztuk śliwek
WYKONANIE:
Piekarnik nastawić na 180 stopni.
Banany zblendować lub dokładnie rozgnieść widelcem.
Dodać mąkę, proszek do pieczenia, sodę,
jajka, olej i wszystko dokładnie wymieszać.
Ciasto przelać do tortownicy, keksówki lub ulubionej foremki.
Na wierzchu ułożyć pokrojone śliwki, lekko je wbijając w ciasto.
Piec około 45-50 min.
SMACZNEGO !
Komentarze
Prześlij komentarz