Wegańskie obiady zdecydowanie wychodzą mi lepiej, niż desery.
Oto jeden z nich, czyli wegańskie kotleciki jaglano-pieczarkowe w panierce z polenty i płatków drożdżowych w towarzystwie szybkiej sałatki z czarnuszką.
Kotlety mimo braku jajka łatwo się lepią i nie rozpadają podczas smażenia, a dodatek
płatków drożdżowych nadaje cudownie serowego posmaku.
Sałatka to po prostu wykorzystanie zaległych warzyw z lodówki, także śmiało te z listy składników możecie podmieniać na takie, które akurat macie pod ręką.
Czarnuszka to ostatnio moje ukochane odkrycie, także polecam spróbować, ponieważ te ziarenka mają naprawdę wyjątkowy i charakterystyczny smak.
SKŁADNIKI
KOTLETY JAGLANE:
-100 g / 1 woreczek kaszy jaglanej
-500 g pieczarek
-1 cebula
-około 80 g /pół szklanki kaszki kukurydzianej- polenty*
-3 łyżki płatków drożdżowych
-przyprawy: sól,pieprz,tymianek,oregano i czosnek granulowany
-tłuszcz do smażenia
*polentę można podmienić na bułkę tartą
SAŁATKA:
-pół sałaty lodowej
-2 marchewki
-pół papryki
-pół puszki fasolki czerwonej
-2 łyżki oleju np. lnianego lub oliwy
-łyżka soku z cytryny
-sól i pieprz
-opcjonalnie: łyżka czarnuszki
PRZYGOTOWANIE
KOTLETY JAGLANE:
Kaszę dokładnie płuczemy i gotujemy w dwóch porcjach wody lub w woreczku przez około
15-18 minut. Następnie przekładamy do miski i odkładamy, by przestygła.
Pieczarki i cebulę drobno kroimy i podsmażamy na odrobinie oleju lub oliwy.
Lekko studzimy i łączymy z kaszą. Następnie doprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy.
Z masy formujemy kotleciki, obtaczamy w panierce z polenty i płatków drożdżowych.
Kotleciki smażymy na minimalnej ilości tłuszczu lub pieczemy w piekarniku w 180 stopniach, bez termoobiegu, przez około 30 minut.
SAŁATKA:
Sałatę i paprykę kroimy. Marchewkę trzemy na tarce.
Fasolkę dokładnie płuczemy i odcedzamy.
Warzywa przekładamy do miski i mieszamy,
Olej łączymy z sokiem cytrynowym i przyprawami.
Sałatkę polewamy sosem (dopiero przed podaniem) i na koniec posypujemy czarnuszką.
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz