Klasyk w wersji wegańskiej, bo o dziwo ciasto drożdżowe
bez jajka wychodzi równie smaczne i się nie kruszy.
Urozmaicone jesiennymi owocami i przepyszną
kruszonką z nutką pomarańczy.
Proste i treściwe.
Idealne na podwieczorek z ciepłym jesiennym kakaem..;)
SKŁADNIKI:
CIASTO:
-3 szklanki/450 g mąki orkiszowej jasnej
-3 łyżki/50 g rozpuszczonego oleju kokosowego
-3/4 szklanki/200 ml napoju roślinnego
-3 łyżki/50 g ksylitolu
-1 paczka suchych drożdży
-pół łyżeczki cynamonu
-300 g śliwek
-2,3 jabłka
KRUSZONKA:
-3 łyżki oleju kokosowego (zimnego!)
-4 łyżki mąki orkiszowej jasnej
-2 łyżki ksylitolu
-skórka otarta z jednej pomarańczy
-pół łyżeczki cynamonu
WYKONANIE:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy lekko podgrzany napój roślinny wraz z
olejem kokosowym, drożdże, ksylitol i cynamon.
Wszystko miksujemy (końcówkami do ciasta drożdżowego) przez około 7-10 minut lub wyrabiamy ręcznie przez około 10 - 15 minut.
Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
na około 1,5 - 2 godziny (do czasu, aż podwoi swoją objętość).
Śliwki kroimy na 4 części, jabłka obieramy ze skórki i kroimy w plasterki.
Składniki na kruszonkę wyrabiamy w palcach, tak by powstały nam z niego okruszki.
Tortownicę (28-30 cm) wykładamy papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto układamy na blaszce, rozciągając je równo.
Owoce wciskamy w ciasto (śliwki skórką do dołu) .
Na koniec drożdżówkę posypujemy kruszonką.
Ciasto pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 15-30 min.
Ciasto pieczemy w 180 stopniach, przez około 50-60 minut.
SMACZNEGO!
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy lekko podgrzany napój roślinny wraz z
olejem kokosowym, drożdże, ksylitol i cynamon.
Wszystko miksujemy (końcówkami do ciasta drożdżowego) przez około 7-10 minut lub wyrabiamy ręcznie przez około 10 - 15 minut.
Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
na około 1,5 - 2 godziny (do czasu, aż podwoi swoją objętość).
Śliwki kroimy na 4 części, jabłka obieramy ze skórki i kroimy w plasterki.
Składniki na kruszonkę wyrabiamy w palcach, tak by powstały nam z niego okruszki.
Tortownicę (28-30 cm) wykładamy papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto układamy na blaszce, rozciągając je równo.
Owoce wciskamy w ciasto (śliwki skórką do dołu) .
Na koniec drożdżówkę posypujemy kruszonką.
Ciasto pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 15-30 min.
Ciasto pieczemy w 180 stopniach, przez około 50-60 minut.
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz